Digitale Fotografie Vakantie

Olympus E30 test

Olympus E 30
Patrick Mollema
Over het algemeen ben ik al enthousiast over Olympus spiegelreflex camera's. Maar na het zien van de E-30 (de eerste cursist die er mee langs kwam) ben ik nog enthousiaster. Wat een mooie en complete camera! Er zijn  maar heel weinig camera's die completer zijn en waar door de heren ingenieurs zo goed is nagedacht over het ontwerp en functionaliteit.
 
Er zijn heel veel positieve zaken te vertellen over deze camera. De E-30 heeft meer dan genoeg pixels, 12,3 miljoen om precies te zijn. Het LCD display is erg goed, betrouwbaar en kantelbaar. De witbalans kan ook middels live view goed en nauwkeurig ingesteld worden. 
De zoeker is in tegenstelling tot de 5 en de 6 serie lekker ruim en groot om doorheen te kijken. Niet dat benauwde. Nee, alles is goed zichtbaar en goed te zien. Je ogen hoeven bij dit Olympus model niet meer om een hoekje te kijken. Zo hoort het.
 
De scherpstelling en het aantal punten waarmee er scherp gesteld kan worden is ook drastisch uitgebreid. Het zijn er nu 11 dat is heel veel meer dan de 3 die er slechts verwerkt zijn in de meeste 5 en 6 serie modellen. Dus ook dat is helemaal recht gezet door Olympus met dit model.
Digitale waterpas, schaduwaanpassing technologie, kleurenfilters echt alles zit erin erop of eraan. Dat hebben de mannen echt heel erg goed gedaan. Ten tijde van schrijven kost de kale body slechts € 888,- Dat is echt spotgoedkoop voor het gene wat de E-30 allemaal kan en bied.
 
Stacks Image 122
Er zijn ook enkele minpuntjes te melden, helaas. Anders zou de E-30 aardig richting perfecte camera gaan. Zeker gezien de combinatie prijs en prestaties. Het ruis niveau is helaas onder de maat. Tot 1000 iso gaat het goed en daarna laat de E-30 het afweten. Het ruis niveau wordt dan zeer hoog. Op 1600 iso is het de ruis overdadig zichtbaar en op de 3200 iso stand worden foto's zo goed als onbruikbaar. Jammer, heel erg jammer. Want dit is wel een belangrijk punt van kritiek. Als je zulke hoge iso waarden nooit nodig hebt dan moet je deze camera linea recta gaan kopen. Ben je wel van plan om vaker op hogere iso waarden te fotograferen dan heb je niets aan deze E-30. Trouwens ook niet aan de andere Olympus spiegelreflexen. Voor hoge iso waarden moet je niet bij Olympus zijn.
 
Ik ben benieuwd of ze dit nog gaan oplossen in de toekomst. Olympus heeft met haar four-thirds voor een moedige maar ook moeilijke weg gekozen. De ccd chip is klein en de grenzen voor mat mogelijk is zijn bereikt.  Toch moet ik me sterk vergissen als het ruis niveau niet nog een stuk beter zou moeten kunnen worden op alle Olympus modellen. Gewoon een kwestie van een paar goede wiskundigen erop zetten en goede rekenprogramma's voor ruis verwijdering  laten maken. Dat is niet al te moeilijk.
 
Ik heb nog niets geschreven over de beeldkwaliteit van de E-30. Ja, dat is bijna zo logisch dat die goed is bij Olympus dat het bijna vanzelf sprekend is. Gewoon top en helemaal goed. Alleen die ruis?! Dat is nou toch echt zo sneu. 


De plussen
• Zeer goede beeldkwaliteit
• Mooie kleuren
• Goede scherpte
• Grote zoeker (eindelijk)
• Schaduwaanpassing functie
• Kleurfiters
• Simpel in te stellen draadloos flitsen
• Goede bediening en instellingen te maken via LCD scherm
• Olympus objectieven zijn goede en betaalbare objecctieven

De minnen 
• Teveel ruis vanaf 1000 ISO
Resumé:
Wanneer je niet te vaak gebruik maakt van hogere ISO waarden raad ik iedereen deze camera aan. Een lust om mee te mogen werken.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Bouw kwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
9.0
9.0
9.0
8.5
8.5
8.5
9.0
Beoordeling: 8.5